Tänk på syftet med journalen och vem som ska läsa!

Tänk på syftet med journalen och vem som ska läsa!

Hej Maria Sundin,
Vi hälsar dig välkommen som föreläsare på konferensen Forum för medicinska sekreterare där du kommer att föreläsa om rätt och fel i språket, inspirera till ett effektivt och modernt journalskrivande och ge exempel på både fallgropar och journalgrodor.

 

  • Språket utvecklas, och därmed skrivreglerna. Har du exempel på någon formulering man kunde använda tidigare, men som inte fungerar i patientjournalen idag?

Jag tror inte någon längre skriver "Pat infarcerar på akuten", utan håller sig till vanlig svenska "Patienten utvecklar en hjärtinfarkt under tiden på akutvårdsmottagningen."

  • Hur ska man göra för att hålla reda på vad som är okej att skriva, och vad som inte platsar i en journal?

Tänk på syftet med journalen - att du skriver för att kommunicera med flera målgrupper samtidigt. Journalen vänder sig till olika yrkesgrupper hos både den egna och andra vårdgivare - och viktigast av allt till patienter och anhöriga. Journalen måste därför vara enkel att följa och skriven på vanlig svenska. 

  • Kan du ge några tips på hur man ska lägga upp en text så att den blir både lättläst och korrekt?

Undvik förkortningar, svåra facktermer och vårdjargong. Se upp med ålderdomliga, utländska och vaga ord.  Förklara svåra men nödvändiga facktermer. Med andra ord: Skriv på vanlig svenska. I stället för "Septisk pat, oklart fokus, rundodlas före Zinacef" förstår fler om du skriver "Patienten har blodförgiftning med oklart ursprung, bakterieodling tas från samtliga möjliga infektionsfokus, inklusive blododling, innan behandling med Zinacef inleds." Det blir lite längre, men mycket mer begripligt.

  • Inför konferensen Forum för medicinska sekreterare bjöd SIFU in till en tävling om den bästa och roligaste journalgrodan. Har du något inspirerande exempel?

Det finns massor - här är några bra: ”Inlägges akut med dropp då hon inte kan försörja sig i hemmet.” "Idag till lunch får patienten akuta diarréer." "Öron skymtar bleka bakom vax." "Ibland mår patienten bättre, ibland sämre, ibland mår hon inte alls."

Tack Maria för att du delar med dig av dina kunskaper inspiration!
Vi ser fram emot att höra mer på konferensen Forum för medicinska sekreterare den 17-18 maj!

Välkomna! 

 

Maria Sundin, språkkonsult, Textfixarna
Maria är språkkonsult med många års erfarenhet av att göra texter effektiva och lättlästa. Maria håller föreläsningar och språkgranskar texter på en rad vårdmyndigheter, bland annat Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, landstinget i Blekinge, St. Eriks ögonsjukhus, Cura Individutveckling, Skånes universitetssjukhus och Stockholms läns landsting.