Övrig skolverksamhet

Framtidens skolrestaurang

Få ny inspiration och verktyg att bli en skolrestaurang i framkant!

Varmt välkommen 30 september - 1 oktober 2025, i Stockholm eller på distans!

Boka kurs

Kursnr. 431800

2 dagar

fr. 6 180 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om konferensen

Hur möter du ökande behov av anpassad kost? Vad gör du när elever väljer bort maten, eller när skolpersonal och föräldrar ifrågasätter menyerna? Hur kan skolmåltiderna bidra till såväl krisberedskap som lärande, trivsel och ett mer hållbart matsystem?

I takt med att kraven ökar, behoven förändras och resurserna pressas, växer också behovet av smarta lösningar, fördjupad kunskap och gemensam utveckling.

Under två fullspäckade dagar får du ta del av konkreta verktyg, beprövade arbetssätt och ny inspiration från både forskare, experter och framstående verksamheter. Konferensen ger dig bland annat nya insikter och praktiska lösningar för att organisera skolrestaurangen effektivt, bemöta elever med särskilda behov och förbättra samarbetet med skolan. Dessutom får du ta del av erfarenheter och tips som hjälper dig att skapa en trivsam måltidsmiljö och framtidssäkra verksamhetens kompetens- och livsmedelsförsörjning.

Konferensen ger dig också chans att nätverka med kollegor från hela landet som delar dina utmaningar, intressen och ambitioner. 

Välkommen till en konferens som stärker både dig och din verksamhet – idag och för framtiden.

Välj om du deltar på plats i Stockholm eller på distans. 

Konferensprogrammet är under arbete – ämnen och talare presenteras löpande.

Ur årets program

  • Anpassad kost och selektivt ätande – hur möter du ökande efterfrågan?
  • Kompetensförsörjning i skolkök
  • Att skapa en trivsam måltidsmiljö som främjar matglädje
  • Måltidspedagogik och samverkan med skolan
  • Krisberedskap i skolkök – hur säkrar du livsmedelsförsörjningen?

Målgrupp

Konferensen riktar sig till dig som arbetar med skolmåltider på grundskola och gymnasium. Du kan till exempel arbeta som kökschef/-ansvarig, kock, köksmästare, kockmästare, kokerska eller måltidsutvecklare. Även du som kostchef, kostekonom, ansvarig för skolkök eller enhetschef måltidsservice på kommun kan ha stor nytta av att delta. 

Program

Tisdag 30 september

  • 09:00 - Registrering med kaffe och smörgås

  • 09:15 - Inloggning till konferensen för deltagare på distans

  • 09:30 - 09:40 - Moderatorn inleder konferensen

  • 09:40 - 10:25 - Vegetariskt i skolan: fakta, myter och smarta svar

    En omställning till mer växtbaserad mat är nödvändig för att minska matens miljöpåverkan, och många skolrestauranger ligger i framkant i detta arbete. Men satsningarna möter ibland motstånd från föräldrar och pedagoger, ofta grundat i seglivade myter om vegetarisk mat. Den här föreläsningen ger kunskap och verktyg för att bemöta vanliga missförstånd om både hälsa och miljö kopplat till växtbaserad mat.

    • Missförstånd om näring i vegetarisk mat och vad som faktiskt är viktigt att ha koll på
    • Vanliga myter kring miljöpåverkan från kött och vegetarisk mat
    • Tips på hur du kan bemöta vuxnas oro och bygga förtroende
    Elin Röös, universitetslektor och docent, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
    Elin Röös, universitetslektor och docent, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

    Elin är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Hon är en uppskattad talare som ofta anlitas för att förklara komplexa frågor om hållbar matproduktion på ett tillgängligt sätt, och hon var sommarpratare i P1 år 2022.

  • 10:40 - 11:40 - Psykologiska barriärer för hållbara dieter

    Idag kämpar många med att förändra sina matvanor, i hopp om att äta mer hälsosamt, mer miljövänligt eller av ekonomiska skäl. Oavsett drivkraft är en sak ofta tydlig – det är svårt att bryta invanda kostmönster. I denna föreläsning fokuserar Noah Linder på psykologiska barriärer för förändring och vilka verktyg som kan användas för att övervinna dem. Föreläsningen inleds med en teoretisk genomgång av beteendeförändringar och övergår sedan till praktiska exempel på hur beteendevetenskapliga verktyg kan användas för att hjälpa människor att nå sina mål.

    • Vanors inverkan på våra matval
    • Hur beteendeinsikter kan användas för att främja hållbara val
    • Praktiska exempel från egen forskning
    Noah Linder, doktor i miljövetenskap, Kungliga Vetenskapsakademien
    Noah Linder, doktor i miljövetenskap, Kungliga Vetenskapsakademien

    Noah är postdoktoral forskare vid Kungliga Vetenskapsakademien (Beijer institutet) och grundar mycket av sin forskning i miljöpsykologin. Hans nuvarande forskning fokuserar på en hållbar omställning av det svenska matsystemet, med särskilt fokus på beteendeförändringar och psykologiska drivkrafter/barriärer i relation till hållbara dieter.

  • 11:40 - 12:40 - Lunch

  • 12:40 - 13:40 - Så bygger du framtidens skolrestaurang med skolledningen som medspelare

    Det finns många krav och åsikter om skolmåltider, samtidigt kan förutsättningarna för att driva hållbar förändring skilja sig stort. Vilka verktyg behöver framtidens skolrestauranger för att bli mer hållbara? Daniél Kallonas delar med sig av hur han arbetar för att göra skolmåltider både klimatsmarta och uppskattade. I fokus står bland annat samarbetet med skolledning, en nyckel för att lyckas med förändringsarbete och skapa en måltidsverksamhet som genomsyras av hållbarhet, delaktighet och matglädje.

    • Så kan du samarbeta med skolledningen för att nå hela vägen
    • Det klimatsmarta köket i praktiken
    • Måltiden som en del av lärandet
    • Hur du lyckas med omställningen till mer hållbar gastronomi
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa

    Daniél är inspiratör, utbildare, receptsnickare och flerfaldigt prisbelönt kökschef som arbetat i skolans värld sen 2009. Han brinner för hållbara måltider som man kan njuta av med gott samvete utan att påverka miljön negativt.

  • 13:50 - 14:50 - Att förändra en måltidsverksamhet i praktiken – Tullängens resa från helfabrikat till förebild

    Tullängsgymnasiets utveckling visar att det går att förändra attityder, arbetssätt och måltidskultur med mod, envishet och ett starkt engagemang för hållbar mat. Föreläsningen skildrar resan från helfabrikat till prisbelönt skolrestaurang, och bjuder på såväl motgångar som framgångar.

    Vad krävs för att skapa matglädje, engagera både elever och kollegor och samtidigt bli ett inspirerande exempel för andra skolor? Hur lyckas man när förändringsviljan krockar med jantelagen? Du får ta del av:

    • Hur en helomvändning i köket blev möjlig, mot alla odds
    • Vad krävs för att få med sig både elever, kollegor och ledning?
    • Vikten av hållbarhet i praktiken, inte bara i teorin
    • Hur mat kan bli ett verktyg för inkludering, glädje och en gemensam vision
    Lena Sjöqvist, kökschef, Tullängsgymnasiet
    Lena Sjöqvist, kökschef, Tullängsgymnasiet

    Lena har lett omställningen från traditionell skolmat till hållbar och prisbelönt måltidsverksamhet. Tullängsgymnasiet är idag en modell för många andra offentliga kök i Sverige, både som inspirationskälla och lärandeplats för kockar från hela landet. För Lena är visionen tydlig – att genom maten påverka framtiden för både människor och planet, och då behöver man vara generös i allt man gör.

  • 14:50 - 15:20 - Eftermiddagskaffe

  • 15:20 - 16:20 - Skolrestaurangen som motor för hållbar förändring

    Måltiderna som serveras i skolan spelar en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Skolrestaurangerna har stora möjligheter att bidra genom växtbaserad mat, minskat matsvinn och medvetna val. Men förändringsarbetet kräver mer än vilja och verktyg. Det kräver också stöd från modiga chefer och beslutsfattare som vågar stå bakom en tydlig agenda för hållbar mat.

    Lena och Daniél, som har lång erfarenhet från skolrestauranger i framkant, berättar hur skolrestaurangen kan blir mer än en servicefunktion – en pedagogisk plattform och motor för förändring mot en hållbar framtid.

    • Hur gör du skillnad på riktigt? Samarbete mellan kök, skola och beslutsfattare
    • Inspiration, praktiska exempel och beprövade arbetssätt
    • Samtal och gemensam diskussion kring vägen framåt
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa
  • -

    Lena Sjöqvist, kökschef, Tullängsgymnasiet
    Lena Sjöqvist, kökschef, Tullängsgymnasiet
  • 16:20 - 16:30 - Moderatorn sammanfattar konferensens första dag

  • 16:30 - Mingel och nätverkande

Onsdag 1 oktober

  • 09:00 - 09:10 - Moderatorn inleder konferensens andra dag

  • 09:10 - 10:10 - Vem fixar livsmedelsberedskapen – och hur?

    Vi lever i en tid där kriserna avlöser varandra och där det säkerhetspolitiska läget blir allt allvarligare. Idag håller Totalförsvaret på att återuppbyggas. Att försörja befolkningen och de som arbetar inom samhällsviktig verksamhet med livsmedel är avgörande för ett starkt totalförsvar. Det har kommit en mängd utredningar om livsmedelsberedskap och kommuners roll i att bygga upp den, men slutgiltiga beslut från nationella beslutsfattare lyser med sin frånvaro.

    • Vad är en kris och vilka kriser ska vi förbereda oss för?
    • Vilket ansvar har kommunerna för livsmedelsberedskapen?
    • Övning: Vad gör du när krisen kommer?
    Erika Öhlund, doktor i miljövetenskap, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
    Erika Öhlund, doktor i miljövetenskap, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

    Erika har forskat om livsmedelsberedskap samt kommuners och näringslivets roller och ansvar i beredskapen vid FOI under de senaste fem åren. Sedan årsskiftet är hon biträdande centrumledare i det nya Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap, finansierat av Formas och med säte vid FOI. (Foto: Stina Gullander)

  • 10:10 - 10:30 - Förmiddagskaffe

  • 10:30 - 11:10 - Frystorkad skolmat och kor på rot – så rustar Lycksele kommun för kris och vardag

    Hur kan måltidsverksamheten bli en bärande del av kommunens krisberedskap?
    Genom lokal samverkan, förändrade inköpssystem och frystorkad mat stärker Lycksele kommun både beredskapen och bidrar till hållbarhet i vardagen. Kostchefen Klaus Dudenhöfer delar med sig av erfarenheter från ett arbete som väckt stort nationellt intresse och berättar hur måltidsverksamheter kan ta ansvar i det civila försvaret samtidigt som de minskar matsvinnet, bygger starkare lokala relationer och ökar kunskapen i skolan.

    • Frystorkad skolmat som metod för både krisberedskap och minskat svinn
    • Dynamiskt inköpssystem – förutsättningar, utmaningar och lärdomar
    • "Ko på rot" och andra sätt att stärka relationen till lokala bönder och erbjuda närproducerat
    Klaus Dudenhöfer, kostchef, Lycksele kommun
    Klaus Dudenhöfer, kostchef, Lycksele kommun

    Klaus har lång erfarenhet av att arbeta med mat, både som kock och inom offentlig måltidsverksamhet. I rollen som kostchef driver han Lyckseles arbete med hållbara måltider med tydligt fokus på ekologiska lösningar, krisberedskap och samverkan i lokalsamhället.

  • 11:20 - 12:00 - Akademikök för kompetensförsörjning på kort och lång sikt

    Många kommuner har utmaningar med att rekrytera, behålla och utveckla kockar i sina skolkök. Fredrik Lundquist berättar om akademiköket som är en unik satsning där utbildning och utveckling kombineras med den dagliga driften av ett skolkök, för att stärka kompetensen hos både befintliga och blivande kockar. Resultatet är en stärkt yrkesstolthet, ökad kvalitet och ett kök som lockar både nya och erfarna medarbetare.

    • Så gick kommunen från utmaning till möjlighet
    • Kommunen som attraktiv och hållbar arbetsgivare inom måltidsverksamhet
    • Inspiration, innovation och introduktion som gör skillnad
    • När verksamheten lyfter sina egna stjärnor – vad händer då?
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun

    Fredrik har en bakgrund inom fine dining och ledarskap och tog för drygt tio år sedan steget in i de offentliga köken. Sedan dess har han drivit skolmåltidens resa från servicefunktion till en integrerad del av skolans pedagogik och trygghet. Genom tydligt ledarskap, lyhördhet och en målinriktad verksamhet har han byggt broar mellan kök, elever och skolledning – med matglädje och goda matvanor i fokus.

  • 12:00 - 13:00 - Lunch

  • 13:00 - 14:00 - Så möter du ökad efterfrågan på anpassad kost och elever med ätsvårigheter

    Allt fler elever har ätsvårigheter och behöver anpassad kost eller särskilt bemötande kring maten. Samtidigt kämpar många skolrestauranger med begränsade resurser. Hur kan du göra smarta justeringar som gynnar alla elever, utan att det kostar mer? I denna föreläsning lyfter Sara hur NPF-diagnoser kan påverka ungas matsituation. Hon delar även med sig av praktiska exempel och konkreta råd som visar hur du med små medel kan möta den ökande efterfrågan på anpassad kost och göra stor skillnad både för eleverna och för verksamheten.

    • Vanliga utmaningar kopplade till NPF och mat i skolmiljö
    • Bemöta elever med ätsvårigheter på ett tryggt och respektfullt sätt
    • Strategier för att möta ökade behov av anpassad kost utan ökade resurser
    Sara Ask, legitimerad dietist, författare och utbildare
    Sara Ask, legitimerad dietist, författare och utbildare

    Sara Ask har lång klinisk erfarenhet från Karolinska Universitetssjukhuset och är en uppskattad föreläsare sedan över tio år tillbaka. Hon har bland annat skrivit ”NPF-kokboken” och flera populära böcker om barn och mat. Idag arbetar hon heltid med att inspirera och utbilda om mat, hälsa och barn.

  • 14:00 - 14:20 - Eftermiddagskaffe

  • 14:20 - 15:00 - Förändrad måltidsmiljö som ett sätt att öppna dörrar

    Måltidsmiljön spelar en viktig roll för elevernas hälsa och trivsel, men många skolmatsalar upplevs som stökiga och tråkiga. Detta kan leda till att elever väljer bort måltiden, vilket riskerar deras hälsa och bidrar till ökat matsvinn. Vad händer när man istället skapar en inbjudande och trygg miljö där måltiden blir något att se fram emot – och där eleverna själva varit med och påverkat utformningen? Fredrik Lundquist delar med sig av ett utvecklingsarbete som förändrat mer än bara hur det ser ut i matsalen.

    • Så skapades skolrestaurangen tillsammans med elevernas idéer
    • Konceptet ”mat hela dagen”– erfarenheter och oväntat goda effekter
    • Hur måltidsmiljön stärker relationer, tillit och delaktighet
    • En neutral mötesplats för samtal om hållbara och hälsosamma vanor
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun
  • 15:00 - 15:10 - Moderatorn avslutar konferensen

Boka

Framtidens skolrestaurang

2 dagar

fr. 6 180 kr

exkl. moms

  • 30 sep.-1 okt. 2025

    Stockholm alt. distans

    Platser kvar

Boka tidigt för bästa pris!

  Konferens
Till och med 29 augusti:
6 180 kr
Från och med 30 augusti:
7 180 kr

Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exkl. moms.

På plats eller på distans

Konferensen hålls den 30 september-1 oktober 2025 i Stockholm eller på distans. Väljer du att delta digitalt har du samma möjlighet att ställa frågor och diskutera med föreläsare och andra konferensdeltagare.

Vill du vara med på plats?
Vi ses i centrala Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >

Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator!

Du får en länk till konferensen och instruktioner ca. en vecka innan start.

Varmt välkommen!

Citat från tidigare deltagare

Rakt igenom en bra fortbildningsdag. Intressanta ämnen, kunniga föreläsare, bra upplägg med pauser, fungerande teknik och bra ledning.

Intervjuer med talare på konferensen:

Ta del av intervjun med Sara Ask om små förändringar i matsalen kan göra stor skillnad i klassrummet. Läs intervjun här > 

Håll mig uppdaterad

Prenumerera på våra mejlutskick om Framtidens skolrestaurang och ta del av det senaste om konferensen!